A La Marzocco története

lamarzoccohungaryA 20. század első negyedében több kísérletet is tettek Olaszországban olyan kávégépek gyártására, amelyekkel „eszpresszó” kávét lehet készíteni. Ezeket joggal lehet a mai kávégépek előfutárainak tekinteni. Ezek a kávégépek még függőleges bojlerrel rendelkeztek.

A gyártóik, amellett hogy képzett szakemberek voltak, a szakma úttörőinek is számítottak, akiknek sok kihívással kellett szembenézniük. Giuseppe Bambi ezeknek a szakembereknek a szűk körébe tartozott. Meghatározó egyénisége és eltökéltsége révén sikerült létrehoznia egy saját kis műhelyt és vállalkozást, amely lehetőséget teremtett számára, hogy valami igazán egyedit alkosson.

Kezdetben bátyjával, Brunóval együtt tervezett néhány „Fiorenza” nevű modellt egy megrendelő számára, azonban hamarosan függetlenül kezdett el kávégépket tervezni és készíteni. 1927-ben alapította meg az Officina Fratelli Bambit. Itt nem csupán megtervezték a kávégépeket, hanem minden egyes részüket saját maguk gyártották le és szerelték össze, és a kész termékeiket egy olyan korban árulták, amikor már egyetlen kávégép eladása is sikernek számított. Giuseppe Bambi ezért is nevezte cégét La Marzoccónak és ezért választotta cégéreként a Marzoccót, az ülő oroszlánt Firenze liliommintás címerével, amely egyet jelent a győzelemmel és a dicsőséggel.

A fasizmus megjelenése és az azzal járó változások visszatükröződtek a kávégépek megjelenésében is, a La Marzocco egyenes vonalú és letisztultabb kávégép házakat kezdett el tervezni, miközben továbbra is folytatta az álló bojleres kávégépek gyártását.

Lassan, de biztosan növekedett a kávéházakban fogyasztott kávé mennyisége, ezért megjelent az igény a kisméretű, de nagyobb mennyiséget produkáló kávégépekre.

lamarzoccohungary1939. február 25-én Giuseppe Bambi szabadalmaztatta egy olyan kávégépek tervét, amely fekvő bojlerrel rendelkezett. Az új konstrukció révén az összes központi egységet egy sorba lehetett rendezni, amely lehetővé tette, hogy több férjen be belőlük, és könnyebbé és gyorsabbá tette a használatukat. A fasizmus megjelenése és az azzal járó változások tükröződtek a kávégépk megjelenésében is, a La Marzocco egyenes vonalú és letisztultabb kávégép házakat kezdett el tervezni.

A II. világháború alatt a gyártás szünetelt. A háború befejeztével a kétes gazdasági kilátások illetve a gyártáshoz szükséges kávégépek és nyersanyagok szűkössége miatt a La Marzoccónak mindent újra elölről kellett kezdenie, ám a vállalkozó szellemű Bambi fivérek 1945-ben egy új szabadalommal álltak elő, amely lehetővé tette a cég visszatérését a piacra. Az új szabadalom lényege egy félautomata mechanizmus volt, amely egyszerűbbé tette a kávégép kezelését, és csökkentette a szűrőtartó nyomását. 

Az 1950-es évekre a karos kávégépek voltak a jellemzőek, amelyek nagyjából 10 atmoszféra nyomással vizet préseltek át a kávén egy rugó által aktivált dugattyú segítségével. Az új technológia nem csak a kávé készítésének módját változtatta meg, hanem annak ízét is. Ekkor lépett a színre a „crema”, amely egy csapásra az eszpresszó kávé elkészítésének irányadó módszerévé vált. A kávégépkbe beleépítettek egy elektromos vezérlésű motort, hogy a barista által kifejtendő fizikai erő mennyiségét csökkentsék. Így jöttek létre az első automatikus víznyomású és elektromos motorral rendelkező kávégépek.

1961-ben a cég új telephelyre költözött a Firenze melletti dombok közé.

Az 1966-os firenzei árvizet követően, bár a La Marzoccót nem érte közvetlen kár, gazdasági problémákkal kellett szembenéznie, mivel az árvíz által károsult területen élők haladékot kérhettek a kifizetéseikre, miközben a cégnek ugyanúgy kellett teljesítenie, mint addig. Sok türelemmel és kitartással sikerült továbblépni, és 1970-ben a La Marzocco bemutatta a GS sorozatot.

A GS sorozat forradalminak bizonyult, mivel két különálló bojlerrel rendelkezett: egy a gőz számáraés egy a forró víz számára a kávé készitesehez. Ez a konstrukció első volt a maga nemében Olaszországban és a világon. A különálló bojlerek, amelyek ma is standard technológiának számítanak a La Marzoccónál, azonnal biztosítani tudják a gőzt anélkül, hogy a kávé késziteséhez használt víz hőmérsékletét befolyásolnák. A GS olaszul a „gruppo saturo” kifejezést jelöli, amelynek jelentése telített csoport. A központi egységek közvetlenül a bojlerhoz kapcsolódtak, és az alakjuk révén a víz egy üregben folyamatosan keringett, és így állandó hőmérsékletű maradt, amely elengedhetetlen az első osztályú kávé készítéséhez.

A GS azonnal hatalmas sikert aratott Olaszországban, és mára már egyfajta legendává vált. A GS sorozatot új dizájnok és kávégépek követték, amelyek tovább vitték az eredeti GS technológiát - ilyen volt a GS-2, a Linea és az FB/70.

1995-ben a La Marzocco vállalat átszervezésen esett át, ami érintette a gyártást, a vezetést és a műszaki ügyfélszolgálatot is. Szakembereket és több nyelven beszélő alkalmazottakat vettek fel, hogy a külföldi piacon is érvényesülhessen a cég, és egy sikeres marketing irodát és viszonteladói képviseletet hoztak létre Milánóban.

welding2000 és 2008 között a La Marzocco volt a Barista Világbajnokság (WBC) hivatalos támogatója, amely egy elismert nemzetközi verseny, ami a kávékészítésben való jártasság népszerűsítését és a barista szakma előmozdítását helyezi a középpontba.

2005-ben jelent meg a GB/5, ezt követte 2006-ban az FB/80, majd 2007-ben a GS/3, amely egy professzionális technológiával készült, ám otthoni használatra szánt gép. Ezeknek a modelleknek mindegyike PID hőmérséklet-szabályozóval, multifunkcionális gombokkal és digitális kijelzőkkel rendelkezik, tükrözve a piac legújabb technológiai újításait.

A mechanikus „lapát” megoldás, amelyet a GS sorozatnál mutattak be először, újra megjelent 2008-ban az összes kávégép típusnál, lehetővé téve a legjobb eszpresszó létrehozását az előáztatás által.

Mindig szem előtt tartva a múltat is, egy újabb átszervezést követően 2009-ben a La Marzocco új, korszerűbb helyszínre költözött, 30 km-re északra Firenzétől.

2009 első felében mutatták be a Strada modellt, egyedülálló forradalmi technológiájával, a nyomásprofilok használatával, amely elismert baristák, szakemberek és piaci szakértők bevonásával lett megalkotva; ennek a gyártás 2010 szeptemberében kezdődött.

A Vulcano kávéőrlőt, amely egyesíti magában a La Marzocco jellegzetes dizájnját és a Mazzer páratlan technológiáját, 2009 októberében mutatták be Milánóban és 2010 őszétől kapható.

„A szakmát bárki meg tudja tanulni, a hivatástudatot azonban csak sok kitartással és a munkánk iránti szeretettel, büszkeséggel és tisztelettel lehet elérni.” - Piero Bambi.